MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Twee gezichten van... Nr. 25: Dijkshoornseweg 215

Langs de Dijkshoornseweg en de Noordhoornseweg lagen reeds in de zeventiende eeuw verschillende tuinderijen. De komst van de tuinbouw hangt in Den Hoorn samen met de buitenplaats Sion. De werklieden van dit lustoord, die veelal aan de Noordhoorn woonden, teelden rond hun woningen vruchten en groente. De stad Delft was het belangrijkste afzetgebied voor de tuinbouwproducten. 

Aan de Dijkshoornseweg staan nog twee tuinderswoningen uit de beginperiode van de tuinbouw. Eén pand dateert uit 1730 (Dijkshoornseweg 171). Het andere is te vinden op de hoek van de Woudselaan en de Dijkshoornseweg. Deze woning (Dijkshoornseweg 215) dateert voor een deel zelfs van vóór 1700. Het woongedeelte bestaat uit één bouwlaag met een zolder onder een rieten zadeldak met wolfseinden en met de kopse gevel aan de Dijkshoornseweg. De muren zijn opgemetseld in deels gele, deels rode bakstenen. De onderstrook is wit geverfd met een zwarte plint. Tegen de noordelijke gevel staat een jongere aanbouw met pannendak. In de oost- en zuidgevel bevinden zich respectievelijk twee en drie zesruits vensters. De raamindeling was oorspronkelijk anders, gezien de dichtzettingen. Het achterste gedeelte van de woning is gebruikt voor de bedrijfsvoering. Hier bewaarde men het gereedschap en was er ruimte voor een melkkoe en een aantal varkens. In het begin van de twintigste eeuw woonde in dit tuindershuis de familie Van Rijt. In 1942 kocht Jan Pruisken ('Dove Prus') het pand, dat toen werd bewoond door de familie Gerritsen. In 1959 gingen Jan en Jo v.d. Stap hier wonen. Hun zoon Aad en zijn vrouw zijn sinds 1998 eigenaar van het huis. In 2001 werd de woning een gemeentelijk monument.

In Den Hoorn verdwijnt de tuinbouw snel. De onmiddellijke omgeving van Dijkshoornseweg 215 zal in het komende decennium sterk verstedelijken. Het is eeuwig zonde, dat er geen respect is getoond voor de handhaving van ruimte rond deze karakteristieke woning. De foto van de huidige situatie laat zien, dat de garage van een nieuw huis bijna tegen het historische pand is gebouwd. Het is onbegrijpelijk, dat een dergelijk bouwplan goedkeuring heeft verkregen. Den Hoorn moet in de komende jaren letten op de schaars overgebleven cultuurhistorische plekjes, anders wordt het een dorp zonder herkenbare geschiedenis.
Meer informatie over de naamgeving van polders en wegen is te vinden in het ‘Straatnamenboek van de gemeente Schipluiden’.

Tekst: Jacques Moerman. Oude foto: ca. 1960. Foto huidige situatie 2004: Henk Groenendaal. Historische Vereniging Oud-Schipluiden. 'Gemeente Midden-Delfland - Informatiekrant' publicatie: 5 november 2004.

Na publicatie worden de “Twee gezichten van…” ook op internet gepubliceerd op adres: http://www.middendelfland.net/.