MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Twee gezichten van… Nr. 13: Lookwatering

Vanaf 1902 woonde de kunstenaar Antoon Derkzen van Angeren (1878-1961) enige jaren in Den Hoorn. Later verhuisde hij naar Rotterdam, waar hij faam verwierf als etser van havengezichten en het weidse rivierenlandschap. Daarnaast gaf hij een kwart eeuw lang met passie les aan de ‘etsklas’ van de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten. In de tijd dat hij in Den Hoorn woonde, heeft hij verschillende landelijke situaties vastgelegd. Vooral de Lookwatering, een licht kronkelend water, boeide hem erg. Meerdere etsen heeft hij van deze watering gemaakt. Eén situatie laat hij in verschillende seizoenen terugkeren. 

Bij hoge uitzondering heeft hij hiervan ook een aquarel (formaat: 95 x 62 cm) geschilderd. De afbeelding is van 1905. Links bevindt zich de tuinderij, met plat glas, van Leen Eijgenraam. De boerderijen op de achtergrond zijn van Leen Arkesteijn, de huidige ‘Taswoning’, en van Arie van Geest. Op het erf van de laatste woning kwam later het bedrijf van Benfried. De tuinderswoning aan de andere zijde van het water was van Gerrit van Leeuwen

Er is hier veel veranderd. De bomen links maskeren het woonwijkje ‘De Look’, dat in 1991 op de tuin van Eijgenraam is gebouwd. De ‘Taswoning’ staat er nog altijd. Achter de bebouwing rechts verrijst binnenkort de woonwijk ‘Look-West’

Op de plaats van het kwakeltje op de aquarel van Derkzen van Angeren ligt nu een boogbruggetje. Deze overgang verbindt een oude vaarsloot die bij de ‘Druiven, Vruchten- en Groentenkwekerij’ van de gebroeders Koop Lz. hoorde. Deze tuindersfamilie woonde in huize ‘Veldzicht’ aan de Dijkshoornseweg.

In een snel veranderende omgeving zal de Lookwatering wel als herkenningspunt bewaard blijven. Het is een waterloop uit de dertiende eeuw. De naam ‘Look’ verwijst naar een kruid, dat hier oorspronkelijk groeide.

Meer informatie over de naamgeving van polders en wegen is te vinden in het ‘Straatnamenboek van de gemeente Schipluiden’.

Tekst: Jacques Moerman. Oude aquarel van Antoon Derkzen van Angeren: 1905. Foto huidige situatie 2003: Henk Groenendaal. Historische Vereniging Oud-Schipluiden. 'Den Maasluider' publicatie: 20 juni 2003.

Na publicatie worden de “Twee gezichten van…” ook op internet gepubliceerd op adres: http://www.midden-delfland.net/ ; klik dan op het twee-gezichten logo (zie de banner).