MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Het Lierse gesticht

Vroeger was in Schipluiden de scheepvaart een belangrijk middel van transport, naast natuurlijk paard en wagen. Op de oude foto ligt voor de rij oude woningen, het Lierse gesticht genoemd, aan de Dorpsstraat Schipluiden, een melkschuit. Hiermee haalde Gerardus Johannes Arkesteijn, met de handen op de heup, wonende aan de Dorpsstraat nr 46 melk op rond Schipluiden voor de N.V. Hollandia te Vlaardingen. Achter het Lierse gesticht begon toen al de polder!

De staande man voor de roef is Klaas Zonneveld. Voorop de schuit zit de vrouw van G.J.Arkesteijn, Johanna Schenkeveld.


foto: P. van den Bergen, datering: ?

De nieuwbouw op deze plaats staat er al weer even. Het is een complex kleine wooneenheden voor alleenstaanden en starters, gebouwd begin tachtiger jaren (20e eeuw) tegelijk met de erachter liggende wijk Rozemarijn. De boten bleven, maar worden nu gebruikt voor het plezier.

Geneologische informatie

  • Gerardus Johannes Arkesteijn: Geboren te Hof van Delft op 17-02-1861.Overleden te Delft 06-12-1953 begraven te Schipluiden.
  • Johanna Schenkeveld geboren te Vlaardinger Ambacht 08-01-1867. Echtgenote van Gerardus Johannes Arkesteijn. Overleden te Delft 14-07-1957, begraven te Schipluiden.
  • Klaas Zonneveld: Geboren 4 februari 1901 te Maasland. Hij heeft jarenlang samen met zijn vrouw Stien een melk-boter-kaas-eieren-enz. winkel gehad in Vlaardingen (hoek Steinstraat-Oranjestraat). Klaas reed dan met motor-kerrie (bakfiets) door Vlaardingen. Toen Stien besmet werd met TB en moeilijk kon lopen zijn zij verhuisd naar de de Van Baarlestraat, waar Klaas op 12 november 1976, 75 jaar oud, is overleden. Hij is begraven in zijn geboortedorp Maasland. Zijn vrouw Stien is overleden in het verpleeghuis (Sonnehuis(?)) te Vlaardingen en is bij Klaas in het graf in Maasland begraven (bron: een nicht van Klaas).