MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Twee gezichten van…Nr 16: Hoornsewal

In het begin van de twintigste eeuw was het nog erg rustig op de Hoornsewal. In het huis links bevond zich de groentewinkel van Nardus Kok. Op de stoep ligt een rij bennetjes (manden), waarin groenten werden vervoerd. Later is de gevel van deze winkel verhoogd. Hier bevindt zich nu cafetaria ‘De Pitstop’. Daarvoor was in dit pand de schoenenzaak van Bert Gerritse. Achter de bomen lag vanouds de herberg ‘Den Hoorn’. In de tijd van de oude foto zwaaide Ful van Rijt hier de scepter. Rond de eeuwwisseling werden in zijn uitspanning ook kleine partijen groenten en fruit geveild. Later waren Kees en Aad van Velzen hier kastelein. 

In het huis ernaast woonde rond 1905 Toon v.d. Burg, de barbier. In 1960 werd dit pand, dat inmiddels in gebruik was als winkel, vergroot met de caféruimte. De voorgevel is toen aangepast. Jan van Velzen verkocht hier huishoudelijke artikelen en speelgoed. Vanaf het midden van de jaren zeventig is in het dubbele pand een Chinees-Indisch restaurant gevestigd. Het hoekhuis was omstreeks 1905 van Ot Groen, de smid. Deze woning is eind jaren twintig vervangen door het huidige pand. Hier bevindt zich al weer enige decennia het technisch bedrijf ‘Corona’.

Vóór de huizen staan onder meer (met emmer) Kees v.d. Ende (met voorschoot), Dirk Troost, kuiper en spekroker, daarnaast (in klederdracht) weduwe Maria Bitter van Adrichem, vervolgens Ot Groen met zijn vrouw en (met fiets) Mina Koop. Volgens overlevering had zij als eerste een fiets in het dorp. Bij de schuit staat bode Kees Koppert uit Schipluiden. Hij levert vaten bier af. Op de bok van de kar zit Jan van Rooijen, de kalverkoopman.

De kromming in de Hoornsewal is gebleven. Het pand helemaal rechts werd in het begin van de oorlog gesloopt, omdat de Hoornsekade moest worden verbreed. Talloze fietsers, bromfietsers en auto’s maken dagelijks gebruik van deze route. De Hoornsewal is nog steeds de belangrijkste ontsluitingsweg van Den Hoorn.

Meer informatie over de naamgeving van polders en wegen is te vinden in het ‘Straatnamenboek van de gemeente Schipluiden’.

Tekst: Jacques Moerman. Oude foto: ca. 1925. Foto huidige situatie 2003: Henk Groenendaal. Historische Vereniging Oud-Schipluiden. 'Den Maasluider' publicatie: 7 november 2003.

Na publicatie worden de “Twee gezichten van…” ook op internet gepubliceerd op adres: http://www.midden-delfland.net/ ; klik dan op het twee-gezichten logo (zie de banner).